فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق در علوم و فناوری
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 25
|
  • سحر قاسمی گرمی، اکبر وروایی*، محمد جواد جعفری صفحات 1-6
    زمینه

    از اهداف سیاست گذاران جنایی در اعمال پاسخ های کیفری، بازپروری بزه کار جهت اجتناب از تکرار جرم اوست. هدف از این پژوهش پیدا کردن پاسخ برای این سوال است که ایا در نظر گرفتن این شرط اخلاقی مورد قبول سیستم حقوق کیفری ایران می باشد یا خیر و یا ایا در سایر کشور ها از جمله کشور ترکیه که به نوعی این شرط پذیرفته شده ایا موفق بوده است یا خیر.

    نتیجه گیری:

    تعویق صدور حکم نهادی است که می تواند اهداف مدنظر آنان را در اصلاح مجرمین محقق سازد و به تاسی از حقوق فرانسه به نظام کیفری ایران وارد شده است. هدف اصلی این مقاله، تبیین نهاد تعویق صدور حکم در حقوق ایران از منظر اخلاقی و حقوقی می باشد. پژوهش از لحاظ هدف، جزء تحقیقات کاربردی مساله محور و از نظر روش جمع آوری داده ها، کتابخانه ای بوده، اطلاعات جمع آوری شده نیز به روش تحلیلی و توصیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. بررسی ها نشان می دهد که در برخی از کشورها شرط اخلاقی، موافقت متهم با قرار تعویق را تصریح نموده، اما در مواردی به جای ذکر شرایط صدور قرار تعویق، با ارایه ضابطه، تشخیص انطباق آن را با خصوصیات مرتکب و اوضاع جرم ارتکابی به عهده مقام صادرکننده قرار نهاده است، در حالی که قانون مجازات اسلامی، علی رغم عدم تصریح بر رضایت متهم، شرایط نهاد تعویق صدور حکم را دقیق تر احصاء نموده است.  در این پژوهش نتایج نشان داد در  سیستم حقوقی اخلاق جایگاه ویژه ای دارد و این امر همواره مورد پذیرش واقع شده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، تعویق صدور حکم، اصلاح و بازپروری، برچسب مجرمانه، حقوق ایران
  • اسدالله قصری، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 7-13
    زمینه

    تنظیم سند رسمی معاملات یکی از وظایف اختصاصی سردفتران اسناد رسمی است که مستلزم بکارگیری و رعایت شرایط ماهوی و شکلی متعددی است. عدم رعایت هر یک از این شرایط می تواند موجب ابطال سند از سوی دادگاه شده و مسیولیت به جبران خسارت سردفتران را در پی دارد.جبران خسارت از سوی سردفتران در مواد مختلفی هم چون ماده 68 قانون ثبت (1310)، ماده 22 قانون دفاتر اسناد رسمی به صورت خاص و مواد 328 تا 335 قانون مدنی به صورت عام آمده است . در این بین، جبران خسارت ناشی از اشتباه و جعل در تنظیم اسناد رسمی علاوه بر مبانی حقوقی دارای مبانی اخلاقی نیز است .  به عبارت دیگر، حتی پیش از تشکیل دولت ها نیز زمینه های جبران خسارت در رفتار انسانی دیده می شود و این موضوع اثبات می نماید که جبران خسارت فراتر از زمینه های حقوقی، از زمینه های اخلاقی برخوردار است. در این مقاله با توجه به روش توصیفی-تحلیلی به این موضوع پرداخته ایم که مبانی اخلاقی جبران خسارت ناشی از اشتباه و جعل در تنظیم اسناد رسمی چیست؟

    نتیجه گیری

     نتیجه تحقیق حاضر آن است که مبانی هم چون حسن نیت، وفای به عهد ، منع تقلب و... به عنوان مبانی اخلاقی جبران خسارت از اشتباه و جعل در تنظیم اسناد رسمی مورد نظر است. راهکاری که در این جا نیز ارایه شد عبارت است از اینکه اگر در اثر اشتباه در این موارد، خسارتی به فرد زیان دیده وارد شده باشد ، راهکار جبران خسارت را می توان از محل حق الثبت وصولی یا به طور عام حقوق دولتی وصولی درنظر گرفت.

    کلیدواژگان: سردفتر، اخلاق، جبران خسارت، اشتباه، جعل، سند رسمی، بیمه جبران خسارت
  • روح الله خلیلی، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجائی صفحات 14-20
    زمینه

    دلیل در امور کیفری ترسیم کننده خطی است که مراحل مختلف دادرسی کیفری را از لحظه کشف جرم تا صدور حکم به هم پیوند میدهد.به همین علت،عملکرد مجریان عدالت کیفری در تمام نظام های حقوقی،پس از کشف جرم، در حول محور جمع آوری ادله و سپس ارزیابی و سنجش آنها دور میزند و آنچه به عنوان ساز و کاردلیل در امور کیفری مطرح است جستجوی حقیقت مادی مطلق یا واقعیت است. توجه به این امر خطیر در حقیقت ناشی از اهمیتی است که مکاتب اخلاقی به امر آزادی اشخاص و احترام به آن می نهند. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی احترام به آزادی اشخاص و تحصیل دلیل درفقه امامیه وحقوق جزای ایران شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    یک اظهار اطلاع ناصحیح، یک گزارش خلاف واقع، یک نوشته مجعول، شهادتی دروغ و یا اظهار نظر کارشناسی بی دقت یا منحرف، ممکن است قاضی را به اشتباه بکشاند و موجبات محکومیت بی گناهی را فراهم سازد. تاکید مکاتب اخلاقی  بر ضرورت پایبندی به حقوق شهروندی و احترام به آزادی های اشخاص در تمام مراحل دادرسی، ضرورت و اهمیت پرداختن به موضوع تحصیل دلیل را دوچندان می سازد. در دادرسی کیفری، آنچه باعث تجسم بخشیدن به عدالت کیفری است ، حضور فعال دادرسی در کاوش ادله و دست یازیدن به واقعیت است. اصل آزادی دلیل، باید در پرتو ضوابط قانونی تعیین و حدود و اعتبارات آن معلوم گردد. و در یک رویکرد کلی ، چارچوب حقوقی اصل آزادی دلیل از یک طرف به مرزهای دلیل مشروح و طرف دیگر به مرزهای مشروعیت تحصیل محدود شده است

    کلیدواژگان: آزادی، اخلاق، حقوق شهروندی، تحصیل دلیل، حقوق کیفری
  • هاشم اسماعیل زاده، قاسم آهی* صفحات 21-28
    زمینه

    مشکلات و مسایل اخلاقی مربوط به رفتار افراد جامعه و به طور خاص زندانیان ازجمله نافرمانی و گستاخی نسبت به زندانبانان، مسیولان و سایر زندانیان، بداخلاقی های رایج در روابط دوستانه و خشونت های درون زندان از معضلات جدیدی هستند که یافتن راه حل برای آن ها، توسل به اندیشه های نو در قلمرو اخلاق را می طلبد. این پژوهش باهدف بررسی نقش ویژگی های شخصیتی پاتولوژیک مبتنی بر ویرایش پنجم راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانیDSM-5 (PID-5) در بی تفاوتی اخلاقی زندانیان شهر بیرجند انجام شد.

    روش

    نوع پژوهش توصیفی- همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه زندانیان شهر بیرجند به تعداد 4200 نفر بودند که از بین آن ها به روش نمونه گیری در دسترس 300 نفر انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه ویژگی های شخصیتی پاتولوژیک مبتنی بر DSM-5 (PID-5) و مقیاس بی تفاوتی اخلاقی بود  و داده ها از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش نشان داد که بین بی تفاوتی اخلاقی و ویژگی های شخصیت پاتولوژیک رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. بیشترین مقدار همبستگی بین بی تفاوتی از طریق عقلانی سازی و ستیزه گری و کمترین همبستگی بین بی تفاوتی از طریق شخصیت زدایی با روان پریشی گرایی مشاهده شد (01/0p <). به علاوه مشخص شد که از بین ابعاد پاتولوژیک شخصیت فقط دو بعد ستیزه گری و گسیختگی تبیین کننده واریانس بی تفاوتی های اخلاقی هستند و این دو بعد روی هم به ترتیب 20، 18 و 26 درصد واریانس بی تفاوتی از طریق شخصیت زدایی، بی تفاوتی از طریق بی مسیولیتی و بی تفاوتی از طریق عقلانی سازی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری:

    یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده نقش ویژگی های شخصیتی پاتولوژیک در بی تفاوتی اخلاقی بود و می توان از طریق تعدیل و اصلاح این ویژگی های پاتولوژیک شخصیتی بی تفاوتی اخلاقی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی پاتولوژیک، بی تفاوتی اخلاقی، PID-5
  • فهیمه محمدپور، عبدالعزیز افلاک سیر* صفحات 29-35
    زمینه

    سازگاری در دانشگاه، بر تمام ابعاد زندگی دانشجویان اثر می گذارد و موجب ارتقا عملکرد عمومی، موفقیت تحصیلی و سلامت جسمی و روانی می شود. این مطالعه با هدف تعیین نقش مولفه های هویت اخلاقی و ناگویی هیجانی در سازگاری اجتماعی در دانشجویان دختر ساکن خوابگاه انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی  است. جامعه آماری دانشجویان دختر دانشگاه شیراز که ساکن خوابگاه در سال تحصیلی 96-97 بود که از میان آنها 243 نفر با روش نمونه گیری دردسترس ، به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس سازگاری اجتماعی کالیفرنیا، مقیاس هویت اخلاقی و پرسشنامه ناگویی هیجانی جمع آوری شد. داده ها در نرم افزار آماری SPSS-19 با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

    سازگاری اجتماعی با هویت اخلاقی به میزان 32/0 همبستگی داشت، همچنین همبستگی آن با ناگویی هیجانی، 43/0- بود هر دو متغیر و زیرمقیاس های آن ها با سازگاری اجتماعی رابطه معناداری در سطح 001/0 P< داشتند. همچنین هویت اخلاقی 17/0 از واریانس سازگاری اجتماعی را در جمعیت نمونه نشان داد و ناگویی هیجانی نیز 18/0 از واریانس آن را تبیین کرد.

    نتیجه گیری:

    مطالعه نشان داد هویت اخلاقی و ناگویی هیجانی در سازگاری اجتماعی دختران دانشجوی ساکن خوابگاه نقش مهمی داشتند و به طور معناداری سازگاری اجتماعی را پیش بینی می کنند.

    کلیدواژگان: هویت اخلاقی، ناگویی هیجانی، سازگاری اجتماعی، دانشجویان خوابگاهی
  • حانیه مجدی یزدی، محمدرضا محبوبی*، احمد عابدی سروستانی صفحات 36-44
    زمینه

    توجه به سواد و اخلاق زیست محیطی در کشاورزی نقش تعیین کننده در حفاظت از طبیعت و منابع تولید دارد. در صورت عدم برخورداری کشاورزان از سواد زیست محیطی، انتظار می رود صدمات جبران ناپذیری به محیط زیست وارد شود. پژوهش حاضر با هدف سنجش سواد زیست محیطی و رابطه آن با اخلاق زیست محیطی در بین کشاورزان شهرستان تربت حیدریه انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل تمامی 3000 کشاورز بخش مرکزی شهرستان تربت حیدریه بودند که تعداد 250 نفر از آنان با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود. اطلاعات بدست آمده با نرم افزار SPSS-19 توسط آماره های توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار و همبستگی) و استنباطی (رگرسیون) مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج تحقیق نشان داد دانش، رفتار، نگرش و اخلاق زیست محیطی پاسخگویان در وضعیت مطلوب قرار دارد. همچنین بین سواد زیست محیطی و هر یک از مولفه های آن یعنی دانش، نگرش و رفتار و اخلاق زیست محیطی رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد. همچنین دانش زیست محیطی حدود 12 درصد، نگرش زیست محیطی 21 درصد و رفتار زیست محیطی 33 درصد توانایی پیش بینی اخلاق زیست محیطی را دارند.

    نتیجه گیری:

    بین سواد زیست محیطی کشاورزان و هر یک از مولفه های آن یعنی دانش، نگرش و رفتار و اخلاق زیست محیطی آنان رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد، در نتیجه برای بهبود و ارتقای اخلاق زیست محیطی کشاورزان، توجه به افزایش سطح دانش، بهبود نگرش و تقویت رفتار زیست محیطی آنان از طریق آموزش و در نظر گرفتن مشوق ها و انگیزه های مناسب، ضروری است.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، سواد زیست محیطی، کشاورزان
  • نادیا بابادی عکاشه، حمزه میرزایی، محمد مهدی شیرزادی*، سمیرا راهپیما صفحات 45-52
    زمینه

    از عوامل موثر بر افزایش کیفیت تعلیم و تربیت کودکان با نیازهای خاص، رفتارهای همدلانه آموزش دهندگان است.  بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای فاصله روان شناختی در رابطه بین هویت اخلاقی و هویت معنوی با همدلی انجام شده است.

    روش

    مطالعه حاضر توصیفی- همبستگی است، که از جامعه کارکنان آموزش کودکان استثنایی استان چهارمحال و بختیاری، 191 کارمند با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، شامل پرسشنامه همدلی، هویت اخلاقی، هویت معنوی و فاصله روان شناختی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارAMOS  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، مدل این پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است. با توجه به یافته ها، فاصله روان شناختی نقش واسطه ای در رابطه هویت اخلاقی و هویت معنوی با همدلی  داشت. به این معنا که با افزایش هویت اخلاقی و هویت معنوی، فاصله روان شناختی کاهش یافته و از این طریق، همدلی افزایش یافته است.

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر با ارایه الگویی از همدلی نشان داد که هویت اخلاقی و هویت معنوی از طریق فاصله روان شناختی، رفتارهای همدلانه را تحت تاثیر قرار می دهد. بر این اساس، می توان با فراهم آوردن زمینه کاهش باورهای عدم رعایت حریم اخلاقی و جهت گیری غلبه اجتماعی، آنان را در جهت رفتارهای نوع دوستانه و همدلانه، سوق داد.

    کلیدواژگان: فاصله روان شناختی، همدلی، هویت اخلاقی، هویت معنوی
  • محمد فائق محمدی، سیروس قنبری* صفحات 53-61
    زمینه

    مشارکت کارکنان در سازمان و شنیدن صدای آنها، یکی از راه های هم افزایی و تقویت روحیه انتقادپذیری و کار تیمی با هدف افزایش بهره وری در سازمان هاست. هدف از پژوهش حاضر تدوین الگوی مولفه های اخلاقی مشارکت در رفتار آوایی کارکنان است.
     

    روش

    روش پژوهش آمیخته اکتشافی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان، دانشگاه های کرمانشاه، همدان و کردستان بود(1585 نفر). در بخش کیفی به صورت هدفمند و بر مبنای اصل اشباع نظری تعداد 35 نفر از کارکنان مورد مصاحبه قرار گرفتند. در بخش کمی بر اساس جدول کرجسی و مورگان 310 نفر به  عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی جهت شناسایی عامل های زیر بنایی مشارکت کارکنان در رفتار آوایی، سپس تحلیل عاملی تاییدی به منظور تعیین میزان توان مدل عاملی استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج بخش کیفی در قالب 38 مضمون فرعی، و 10 مضمون اصلی دسته بندی شد. بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی مضامین فرعی، در قالب 7 عامل زیربنایی توانمندی و قابلیت حرفه ا ی، معیارهای ارزیابی عادلانه، سبک رهبری اخلاقی، عدالت سازمانی پایدار، وجدان کاری، جو اخلاقی حامی مشارکت و اعتقادات و باورهای فردی مشخص شدند. در بخش تاییدی نیز مدل ارتباط عامل ها با رفتار آوایی، برازش مناسبی داشت، که نشان از مناسب بودن عامل ها در توسعه رفتار آوایی دارد.

    نتیجه گیری

    توسعه آوا و استفاده از مزایای آن نیازمند تقویت مولفه های اخلاقی و ترغیب کارکنان به مشارکت سازمانی و کاربست مولفه های اخلاقی در آوا و بیان نظرات آنان است.

    کلیدواژگان: رفتار آوایی کارکنان، مولفه های اخلاقی، مشارکت سازمانی
  • عزیز پورمهدی کنده، محمد فیضی زنگیر* صفحات 62-71
    زمینه

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی عوامل برون سازمانی موثر بر اخلاق پژوهشی در راستای تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در دانشگاه آزاد اسلامی استان اردبیل انجام گردیده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع پیمایشی، توصیفی، همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه اساتید دانشگاه آزاد اسلامی اردبیل به تعداد 537 نفر و تعداد نمونه آماری 172 نفر می باشد که با روش نمونه گیری طبقه ای و با استفاده از فرمول کوکران به دست آمده است. برای گردآوری داده ها نیز از ابزار پرسشنامه ساختارمند استفاده شده است. از جمله روش های آماری استفاده شده در پژوهش حاضر، مدل سازی معادلات ساختاری، تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای می باشد.

    یافته ها:

    میزان بکارگیری و توجه به ارتقای اخلاق پژوهشی در راستای تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی پایین تر از میانگین نظری است. در سوال، میزان اهمیت ارتقای اخلاق پژوهشی در راستای تجاری سازی، میانگین کلی گویه ها در وضعیت مطلوب برابر 44/3 می باشد. در سوال، سهم هر یک مولفه های ارتقاء اخلاق پژوهشی در راستای تجاری سازی تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی  بیشترین بار عاملی گویه های در نظر گرفته شده برای اندازه گیری «برون سازمانی» مربوط به گویه شماره 43 با وزن 90/0 و کمترین بار عاملی مربوط به گویه شماره 46 با وزن 41/0 است.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان داد مولفه های برون سازمانی موثر بر اخلاق  پژوهشی در راستای تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی پایین تر از میانگین است و با وضع مطلوب تفاوت معنی داری دارد. از نتایج این تحقیق می توان در سیاست گذاری تجاری سازی تحقیقات دانشگاهی در برنامه های آموزش عالی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ارتقاء اخلاق پژوهشی، تجاری سازی تحقیقات، عوامل محیطی
  • سعید حبیبی، مهدی سلیمی*، سید حسن حسینی صفحات 72-80
    زمینه

    هدف از پژوهش حاضر ارایه مدل پارادایمی نهادینه سازی اخلاق حرفه ای در اعضای هیات علمی رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی بود.

    روش

    روش تحقیق در پژوهش حاضر، کیفی و با استفاده از رویکرد نظام مند نظریه داده بنیاد اشتراوس و کوربین می باشد. جامعه آماری اساتید و خبرگان دانشگاهی در حوزه  اخلاق حرفه ای بودند که نمونه گیری پژوهش به روش هدفمند از نوع گلوله برفی  می باشد. برای تعیین اعتبار مصاحبه ها از دو روش لینکلن و گوبا و همچنین شاخص پایایی بازآزمون بین کدگذاری ها در دو فاصله زمانی استفاده شد.

    یافته ها

    مفاهیم شناسایی شده در قالب شش مقوله اصلی 1. شرایط علی (عوامل شخصیتی، عوامل فردی، عوامل علمی (دانشی) و عوامل اخلاقی)؛ 2. مقوله مرکزی (نهادینه سازی اخلاق حرفه ای)؛ 3. راهبردها (کیفی سازی ارتقاء، نظارت و کنترل بهینه، و فرآیند جذب)؛ 4. عوامل زمینه ای (ارتباط موثر، ویژگی های انگیزشی، تخصص گرایی، و ارزشیابی عادلانه)؛ 5. عوامل مداخله گر (عوامل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی)؛ و 6. پیامدها (جلب اعتماد و احترام، تسری اخلاق، عملکرد بهینه، و ایجاد فرهنگ رقابت مثبت) دسته بندی و از ارتباط آنها مدل پارادایمی پژوهش ایجاد شد.

    نتیجه گیری

    توجه به مضامین ارایه شده و پیاده سازی آنها می تواند موجب پیامدهای مثبتی از جمله عملکرد بهینه اعضای هیات علمی، تسری اخلاق در دانشکده های علوم ورزشی، جلب اعتماد متقابل بین دانشجویان و اساتید، و نهایتا ایجاد فرهنگ رقابت در فضایی مثبت و اخلاقی گردد.

    کلیدواژگان: پارادایم، اخلاق حرفه ای، نهادینه سازی، تربیت بدنی، آموزش عالی
  • اردلان فیلی*، سیما علی پور، محمدرضا ثابت، عباس ثابت صفحات 81-89
    زمینه

    اخلاق به عنوان عاملی موثر در رفع بحران های زیست محیطی مورد توجه قرار گرفته و راه جلوگیری از تخریب محیط زیست احیای ارزش های اخلاقی است. از این رو آگاه سازی عمومی جامعه در رابطه با ارزش و اهمیت محیط زیست جهت توسعه اخلاق زیست محیطی، ضروری است.

    روش

    پژوهش حاضر از منظر هدف کاربردی، و از منظر گردآوری اطلاعات و داده ها از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری مطالعه، 245 نفر از کارکنان پتروشیمی شهرستان مرودشت بوده است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 150 نفر تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد است. امتیازدهی پرسشنامه به صورت لیکرت 5 گزینه ای بود. داده ها با بهره گیری از فن مدل سازی معادلات ساختاری (SEM)  با رویکرد روش حداقل مربعات جزیی و با استفاده از نرم افزار  Smart PLS 2 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از مدل سازی معادلات ساختاری نشان داد، دانش، نگرش، رفتار و پذیرش مسیولیت زیست محیطی رابطه مثبت و معناداری با توسعه اخلاق زیست محیطی دارند. از این میان پذیرش مسیولیت زیست محیطی با ضریب مسیر816/0 و ضریب معنا داری 507/27 بیشترین رابطه و دانش زیست محیطی با ضریب مسیر 233/0 و ضریب معنا داری 168/2 کمترین رابطه را با توسعه اخلاق زیست محیطی دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق، در صورتی که دانش، نگرش و رفتار زیست محیطی در افراد تقویت شود، احساس مسیولیت بیشتری نسبت به محیط زیست اطراف خود پیدا می کنند و در حل بحران های زیست محیطی تلاش می کنند به این ترتیب اخلاق زیست محیطی در جامعه توسعه می یابد.

    کلیدواژگان: اخلاق زیست محیطی، دانش، رفتار، مسئولیت پذیری، نگرش
  • قدرت الله طالب نیا، حسین رجب دری*، امیر رضا خانی ذلان صفحات 90-96
    زمینه

    حضور مدیران اخلاق مدار می تواند اثرهای گسترده ای برای سازمان داشته باشد. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط رهبری اخلاقی با خودکارآمدی، احترام و رابطه بین مدیران و کارکنان در مدیران و حسابداران صنعتی استان هرمزگان است. رهبری اخلاقی نمود رفتار مناسب در اعمال شخصی و روابط میان فردی و گسترش چنین رفتارهایی به وسیله ارتباط های دوجانبه، تشویق و تصمیم گیری است. خودکارآمدی نیز به باور فرد از قابلیت های خود برای موفقیت، اشاره دارد. همچنین، احترام به صورت چیزی که نشان دهنده قضاوت فرد از وضعیت خود در گروه است، تعریف می گردد. رابطه مدیران و کارکنان نیز بیان گر کیفیت روابط آنان است.

    روش

    این پژوهش کاربردی بوده و جامعه آن را کل مدیران و حسابداران صنعتی استان هرمزگان تشکیل می دهد. همچنین، دوره زمانی موردمطالعه سال 1396 است. نمونه برگزیده شامل 106 نفر است که با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. برای بررسی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استفاده شد.. برای آزمون فرضیه های پژوهش نیز پس از بررسی نرمال بودن داده ها، از رگرسیون خطی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان می دهد که بین رهبری اخلاقی و خودکارآمدی، احترام و رابطه بین مدیران و کارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان ادعا نمود که با افزایش سطح رهبری اخلاقی، خودکارآمدی، احترام و کیفیت رابطه بین مدیران و کارکنان افزایش خواهد یافت. درنتیجه، پیشنهاد می شود که برای افزایش سطح خودکارآمدی، احترام و رابطه بین مدیران و کارکنان که مقوله بااهمیتی در کارایی سازمانی است، به رهبری اخلاقی توجه ویژه شود.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، خودکارآمدی، احترام، رابطه بین مدیران و کارکنان
  • پریوش محمدی قشلاق* صفحات 97-103
    زمینه

    توجه به امر اخلاق در حوزه آموزش تضمین کننده سلامت فرآیند یاددهی - یادگیری است. از این رو پژوهش حاضر با هدف طراحی و تدوین الگوی اخلاق مداری حرفه ای در مدارس سمپاد شکل گرفت .

    روش

    تحقیق حاضر در زمره پژوهش های کیفی بوده و با روش گرندد تیوری انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و معلمان مدارس سمپاد استان آذربایجان غربی بود که حداقل 5 سال سابقه خدمت داشته که 10 نفر از آنها  به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته بود. در نهایت داده ها با روش کدگذاری سه گانه در نرم افزار Maxqda مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، 152 کدباز اولیه، 89 کد انتخابی و 79 کد مستخرج نهایی در قالب 17 مفهوم و 6 مقوله اصلی دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    در پژوهش حاضر مشخص شد اخلاق مداری حرفه ای تحت تاثیر یکسری شرایط علی همچون عدم تبعیض، دانش فنی معلمان، رضایت از پست سازمانی، نحوه عملکرد و آموزش مدیران، ارتباطات بین سازمانی، عدم موازی کاری، مشارکت در تصمیم سازی و شایسته سالاری و تحت تاثیر بستر هایی چون سلامت محیطی، برنامه ریزی شفاف، مبارزه با فسادو درگیر کردن بخش های بازرسی شکل می گیرد. توجه به اخلاق مداری در مدارس بی شک منجر به بهبود کیفیت زندگی کاری و عملکرد شغلی، کاهش رفتار مخرب و فساد اداری، شفافیت سازمانی خواهد شد.

    کلیدواژگان: اخلاق مداری، اخلاق حرفه ای، مدارس سمپاد
  • علیرضا محمدی، مهری دارایی*، زینب طولابی صفحات 104-110
    زمینه

    مسیولیت اجتماعی در رابطه با رعایت هنجارها، ارزش ها و هنجارها و اصول اخلاقی جامعه و تامین هدف های سازمان است. لذا، هدف از انجام این پژوهش استخراج متغیر ها و شاخص های مسیولیت اجتماعی در دانشگاه  های آزاد اسلامی است .

    روش

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ رویکرد کیفی است . جامعه پژوهش متخصصان و خبرگان حوزه های فرهنگی -اجتماعی و اخلاقی  دانشگاه آزاد اسلامی است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با  18 نفر از آنان  مصاحبه نیمه ساختار مند انجام شد. روش تحلیل داده های تحقیق تکنیک دلفی بود که جمع آوری داده ها طی سه راند متوالی انجام شد . تحلیل داده ها با استفاده ازشاخص های توصیفی میانگین،انحراف معیار، ضریب توافقی کندال و بهره گیری از نرم افزار SPSS انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج حاصل از این پژوهش  شناسایی  9 مولفه و 64 شاخص در زمینه مسیولیت پذیری اجتماعی بود. مولفه ها.:شامل مسیولیت علمی و آموزشی،مسیولیت اقتصادی، مسیولیت عمومی در قبال اجتماع و جوامع محلی،مسیولیت قانونی، مسیولیت توسعه،مسیولیت اخلاقی،مسیولیت محیط زیستی،مسیولیت سازمانی ، مسیولیت فناوری بودند که همگی بالاتر از حد متوسط  بر آورد شدند.
     

    نتیجه گیری

      مسیولیت علمی و آموزشی ،اخلاقی و عمومی اثرات بیشتری در مسیولیت اجتماعی نسبت به سایر مولفه ها ایفا کرده اند

    کلیدواژگان: ارزش اخلاقی، مسئولیت اجتماعی، مسئولیت اخلاقی
  • مریم شاطر خبازی، سعید کیان پور*، علیرضا همایون فر صفحات 111-118
    زمینه

    یکی از مهم ترین اهداف اقتصادی کشورها، ایجاد شرایط لازم جهت ارتقاء توسعه اقتصادی مستمر و باثبات است. رفع بنیادی فساد، ترغیب آزادی اقتصادی و محیط کسب و کار در راستای انگیزه های عملی رشد و توسعه اقتصادی جز با پیوند روزافزون اخلاق اقتصادی میسر نخواهد شد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فساد اخلاقی، محیط کسب و کار و شاخص های اقتصادی مربوطه با رشد و توسعه اقتصادی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع همبستگی است. شاخص های کلان اقتصادی نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت، تورم ، فساد، محیط کسب و کار، نرخ رشد جمعیت، سرمایه گذاری مستقیم خارجی و شاخص رشد اقتصادی هستند و کشورهای گروه D8 به عنوان جامعه آماری انتخاب شده اند که سال های 2017-2000 به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری داده های بانک جهانی، موسسه فریزر و هریتچ و موسسه بین المللی شفافیت بود. جهت آزمون نیز از روش آماری pooled data با استفاده از نرم افزار استاتا استفاده شده است.

    یافته ها

    برازش مدل تحقیق که در برگیرنده یک فرضیه اصلی بود مورد تایید قرار گرفت. اخلاق، محیط کسب و کار و مولفه های اقتصادی رابطه معناداری با رشد و توسعه یافتگی دارند و در طی زمان رابطه بلندمدت تایید می شود.

    نتیجه گیری

    طبق تخمین مشخص شد تمامی متغیرها در سطح پایدار می باشند و رشد اقتصادی با نرخ رشد جمعیت، نرخ رشد تشکیل سرمایه ثابت، سرمایه گذاری خارجی و محیط کسب و کار رابطه مثبت و معنادار و با فساد اخلاقی و تورم، رابطه منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: اخلاق اقتصادی، رشد و توسعه اقتصادی، محیط کسب و کار، سرمایه گذاری
  • ثریا سعیدی، نصرالله محمدی*، فرشاد امامی صفحات 119-126
    زمینه

    با توجه به مشکلاتی که بازاریابان ورزشی با برندهای داخلی روبرو هستند، توجه به اخلاق در بازاریابی اجتماعی در جهت بهبود وضعیت خرید مصرف کنندگان می تواند موثر باشد. ازین رو پژوهش حاضر با هدف نقش اخلاق در بازاریابی اجتماعی بر ترغیب نخبگان ورزشی به برندهای داخلی تدوین شده است.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه نخبگان ورزشی بودند که تعداد 206نفر بر اساس اصول تعیین حجم نمونه و روش دسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه اخلاق در بازاریابی اجتماعی و تصمیم به خرید مصرف کنندگان استفاده گردید .برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با نرم افزار spss و Amos استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان دادبین اخلاق در بازاریابی اجتماعی و ابعادش با ترغیب نخبگان ورزشی به خرید برندهای داخلی رابطه معناداری وجود دارد.نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که تنها مشتری مداری و رعایت اصول و ارزش های اخلاقی در فروش بر ترغیب نخبگان ورزشی به خرید برندهای داخلی تاثیر مثبت معناداری دارند که مشتری مداری(858/0=β)نسبت به رعایت اصول و ارزش های اخلاقی در فروش(345/0=β)تاثیر بیشتری بر ترغیب نخبگان ورزشی به خرید برندهای داخلی دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج رعایت اصول اخلاقی در بازاریابی اجتماعی از سوی عوامل اجرایی کسب وکارهای برندهای ورزشی می تواند در شکل دهی رفتار و ترغیب به خرید مصرف کنندگان و نخبگان ورزشی تاثیر داشته باشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی ورزشی، اخلاق در بازاریابی اجتماعی، ترغیب مصرف کنندگان به خرید، برندهای داخلی
  • محمد صادق قربانیان گزافرودی، بهرام خیری*، حسن اسماعیل پور، منصوره علیقلی صفحات 127-132
    زمینه

    مصرف آگاهانه یکی از الگوهایی است که در راستای تحقق مصرف اخلاقی در جامعه قابل طرح می باشد. هدف از تحقیق حاضر شناسایی ابعاد رفتاری مصرف آگاهانه به عنوان الگویی متناسب با مصرف اخلاقی در جامعه می باشد.

    روش

    تحقیق حاضر مبتنی بر سنت تحقیقات کیفی و به روش نظریه زمینه ای انجام شده است. جامعه تحقیق اساتید دانشگاه و پژوهشگران حوزه رفتار مصرف کننده می باشند که از میان آنان 22 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه عمیق استفاده شده و مصاحبه ها تا رسیدن به اشباع نظری ادامه پیدا کرده اند. برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری باز، انتخابی و محوری استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهند ابعاد رفتاری مصرف آگاهانه شامل مطابقت رفتار فرد با ارزش ها و اصول اخلاقی، پرهیز از رفتارمصرف نمایشی، میانه روی در مصرف، پرهیز از مصارف زیان آور، پرهیز از رفتار مصرف تکراری، پرهیز از رفتار مصرف اکتساب جویانه، مطابقت رفتار خرید با توان مالی خانواده، خودداری از خریدهای ناشی از چشم و هم چشمی، تمرکز بر خریدهای ضروری، مصرف محصولات دوستدار محیط زیست و دوراندازی مسیولانه کالاها می باشد.

    نتیجه گیری

    تحقیق حاضر ابعاد رفتاری مصرف آگاهانه را به عنوان رویکردی همسو با مصرف اخلاقی در جامعه شناسایی نموده است؛ نتایج تحقیق می تواند برای شناسایی، برنامه ریزی و ارایه راهکارهای مرتبط با ترغیب مصرف کنندگان به مصرف آگاهانه مورد توجه محققین، شرکت ها، دولت و سازمان های سیاست گذار عمومی قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: رفتار آگاهانه، مصرف آگاهانه، مصرف اخلاقی
  • امین محمدی، حسن وظیفه دوست*، کریم حمدی، فرهاد حسین زاده لطفی صفحات 133-139
    زمینه

    امروزه رسانه های اجتماعی بخشی جداییناپذیر از جامعه مدرن میباشند که برای دستیابی به مشتریان وفادار به یک صنعت بزرگ خصوصا برای شرکت ها تبدیل شده اند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر روابط اخلاقی برند - مشتری است و ارایه یک مدل در این رابطه است.

    روش

    روش تحقیق مورد استفاده، روش تحقیق ترکیبی می باشد. در بخش کیفی از روش دلفی استفاده شد. جامعه آماری  نخبگان و اساتید دانشگاهی و متخصصین حوزه بازاریابی و رفتار مصرف کننده  بودند که از میان آنها با روش نمونه گیری هدفمند  10 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند.ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه بود که در نهایت با استفاده از تکنیک دلفی متغیرهای مدل شناسایی شد. در بخش کمی روش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق کاربران شبکه های اجتماعی، متخصصان بازاریابی و مدیران کسب و کارهای فعال در محیط آنلاین سطح شهر تهران بودند که تعداد 384 نفر با روش نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار تحلیل پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. داده ها با استفاده از تکنیک معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان می دهد که منافع تجربی و عملکردی شبکه های اجتماعی بر روابط اخلاقی برند - مشتری تاثیر معناداری دارد. همچنین شبکه های اجتماعی با میانجی گری تجربه برند آنلاین بر روابط اخلاقی برند - مشتری تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    ابعاد شبکه های اجتماعی (منافع تجربی، منافع عملکردی) نقش مهمی در تعیین روابط اخلاقی برند - مشتری ایفا می کنند و همچنین روابط اخلاقی برند - مشتری هم خود به تنهایی بر روی ابعاد خود (عشق، تعهد، وابستگی، مسیولیت پذیری و اعتماد) تاثیر موثر و مهمی می گذارد. مشتریان و برند تحت شرایط مختلف، رفتارهای متفاوتی دارند و انگیزه های آنها متفاوت است. بنابراین عوامل مختلفی ممکن است از لحظه ای که فرد اطلاعاتی به صورت آنلاین از طریق شبکه های اجتماعی دریافت می کند تا پایان، مداخله کنند.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، تجربه برند آنلاین، روابط اخلاقی برند - مشتری
  • رضا پسندیده*، هادی جوهری صفحات 140-145
    زمینه

    سازمان های ارایه دهنده محصولات و خدمات از مدیریت دانش و شیوه ارتباطی به عنوان فاکتورهای رقابتی کلیدی در اقتصاد جهانی یاد می کنند و برای حضور موفق در بازار آنها را مدنظر قرار می دهند. هدف از این پژوهش، تحلیل رابطه مدیریت دانش و اخلاق با وفاداری مشتری در بانک های منتخب است.

    روش

    این پژوهش کاربردی و توصیفی بود و از روش های همبستگی استفاده شد. جامعه آماری، شامل مشتریان دایمی شعب بانک های ملت، ملی، پاسارگاد و تجارت شهر تهران بود که از میان آنها 1000 نفر با روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود . روش تجزیه و تحلیل مورد استفاده در این پژوهش، مدل معادلات ساختاری SEM می باشد. برای بررسی رابطه بین متغیرها، پس از جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه، از نرم افزار آماری AMOS 22 استفاده شده است و برای تجزیه و تحلیل پرسشنامه از نرم افزار SPSS 22 استفاده شده است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، مدیریت دانش و اخلاق با وفاداری مشتری  در ارتباط است و برطبق آزمون های برازندگی مدل، هر چهار بانک از مدل برازش نسبتا خوبی برخوردار هستند.

    نتیجه گیری:

    نتایج حاصل شده نشان می دهد مقوله های مدیریت دانش و اخلاق مدیریت نقش مهمی در ایجاد مشتریان وفادار دارند.

    کلیدواژگان: اخلاق، مدیریت دانش مشتری، وفاداری مشتری
  • فتانه مقیمی، سید محمود شبگو منصف*، کامبیز شاهرودی، نرگس دل افروز صفحات 146-154
    زمینه

    رعایت اخلاق در برندسازی به رویکرد برنده-برنده به کار می رود. این امر در فرهنگ اسلامی بیش از پیش اهمیت دارد. پس هدف از این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر برند سازی اخلاقی- اسلامی برای ورود به بازارهای بین المللی در کسب و کارهای کوچک و متوسط صنایع غذایی می باشد.

    روش

    تحقیق در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. بخش کیفی مبتنی بر تیوری داده بنیاد بود جامعه آماری، خبرگان، متخصصان و اساتید در زمینه بازاریابی بود که 14 نفر به روش گلوله برفی انتخاب شدند و با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته اطلاعات جمع آوری شد. داده های کیفی با روش کدگذاری باز و محوری مورد تحلیل قرار گرفت. در مرحله کمی، روش توصیفی - همبستگی بود.  از جامعه مدیران و کارشناسان بازاریابی کسب و کار کوچک و متوسط صنایع غذایی کشور نمونه ای به تعداد 364  نفر به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شد. ابزار پرسشنامه محقق ساخته بود و برای تحلیل داده های کمی از تحلیل عاملی تاییدی، معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS22 و  Amos22 استفاده گردید.

    یافته ها

    تحلیل داده های کیفی نشان داد که سه مولفه اصلی و پانزده زیر مولفه و پنجاه و یک شاخص مقوله برندسازی اخلاقی-اسلامی را تشکیل می دهد. همچنین عوامل موثر بر برندسازی اخلاقی-اسلامی در 6 مولفه و بیست ویک زیر مولفه دسته بندی شدند . نتایج تحلیل کمی نشان داد که مدل تحقیق از نظر شاخص های معناداری و برازش مورد تایید است.

    نتیجه گیری

    از مهم ترین عوامل موثر بر برندسازی اخلاقی- اسلامی می توان به سیستم ارزشهای اخلاقی و سبک زندگی، خودپنداره، دامنه کاربرد، میزان تقاضا، انگاره اشاره کرد که طبق این تحقیق  سیستم ارزشهای اخلاقی و سبک زندگی موثرترین عوامل در برندسازی اخلاقی- اسلامی هستند.

    کلیدواژگان: برندسازی اخلاقی- اسلامی، بازارهای بین المللی، کسب و کارهای کوچک
  • ناجی رئوفی مرام، فواد مکوندی*، وحید چناری صفحات 155-165
    زمینه

    به عنوان یک الزام در دهه های اخیر، در تدوین استراتژی های مسیولیت های اخلاقی، می بایست توسعه پایدار نیز لحاظ گردد. از این رو، هدف از این پژوهش طراحی الگوی اخلاق مداری و مسیولیت اجتماعی با رویکرد توسعه پایدار می باشد.

    روش

     پژوهش حاضرکاربردی و از نظر روش آمیخته می باشد. در مرحله کیفی که با رویکرد داده بنیاد شکل گرفت جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و مدیرانی است آشنا با مولفه های اخلاق و مسیولیت اجتماعی، می باشد. تعداد 40 نفر از آنها به صورت هدفمند و گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه بود. روش تحلیل داده ها روش های سه گانه کدگذاری بود. در مرحله کمی جامعه آماری شامل کلیه کارکنان سازمان بنادر و دریانوردی می باشد. تعداد 166 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین کلیه کارکنان انتخاب گردید. برای گردآوری داده های از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل ساختاری تحلیل مسیر با نرم افزارهای SPSS و SMART PLS استفاده شد.

    یافته ها

     در بخش کیفی از میان 155 مفهوم 24کد محوری شناسایی و مدلی شامل شرایط علی، شرایط زمینه ای، مداخله گرها، راهبردها و پیامدها حاصل شد. همچنین نتایج در بخش کمی نشان داد که مداخله گرها بر راهبردها(27/0- = β، 56/5 =t) اثر منفی و معناداری دارد. همچنین شرایط علی بر راهبردها(61/0 = β، 36/13 =t) اثر مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین شرایط زمینه ای بر راهبردها(65/0 = β، 58/11 =t) اثر مثبت و معناداری دارد. همچنین راهبردها بر پیامدها(98/0 = β، 31/354 =t، 00/0p=) اثر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    اخلاق و رویکردهای اخلاقی جزء لاینفک نظام های مدیریتی نوین می باشد. امروزه تفاوتی نمی کند که در مورد سازمانی های خدماتی صحبت می کنیم یا تولیدی؛ در همه حالات این انتظار وجود دارد که مدیران سازمان ها با نگاهی اخلاق مدارانه و اتخاذ رویکردهای برد-برد در قبال جامعه، به سمت توسعه پایدار حرکت کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق مداری سازمانی، مسئولیت اجتماعی، توسعه پایدار، سازمان بنادر و دریانوردی
  • علیرضا پاکدین*، علی سعیدی صفحات 166-171
    زمینه

    حکمرانی خوب و اخلاق مدار به عنوان یکی از عوامل پیشران رشد و توسعه اقتصادی در نظام پولی کشورها مطرح شده است و نظر سیاستگذاران نظام بانکداری را به منظور بهبود بهره وری و ثبات مالی به خود جلب نموده است. مقاله حاضر نیز ضمن طبقه بندی اخلاق، به بررسی کارکرد آن در رابطه بین حکمرانی و ثبات مالی بانک ها پرداخته است. به عبارت دیگر بانک های اسلامی و متعارف به ترتیب به عنوان محیط اخلاق مبتنی بر شریعت و اخلاق متعارف درنظر گرفته شد.

    روش

    روش تحقیق از نوع کمی - توصیفی- همبستگی بود . جامعه آماری پژوهش حاضر را بانک های کشورهایی تشکیل می دهد که علاوه بر بانکداری متعارف، خدمات بانکداری اسلامی را نیز به مشتریان ارایه می دهند. نمونه پژوهش شامل بانک های کشورهای امارات متحده عربی، مالزی، قطر، بحرین و اندونزی انتخاب و ایران نیز به دلیل شرایط خاص در نظام پولی به محیط پژوهش اضافه شد. روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی بود. با مراجعه به اسناد، مدارک و مطالعات کتابخانه ای، داده ها جمع آوری و با انجام آزمون آماری رگرسیون نتایج تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد در بانک هایی که اخلاق مبتنی بر شریعت حاکم است ثبات سیاسی و اثربخشی دولت با ثبات مالی رابطه معنی داری دارد. همچنین در بانک هایی که اخلاق متعارف حاکم است حاکمیت قانون و کنترل فساد با ثبات مالی رابطه معنی داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    افزایش کیفیت خدمات عمومی، کاهش بروکراسی، حذف جهت دهی منابع مالی با فشارهای سیاسی و کنترل اختلافات فرقه ای به ثبات مالی بانک های اسلامی و تقویت اخلاق مبتنی بر شریعت کمک خواهد کرد. همچنین بانک های متعارف نیز با اهتمام بر خودکنترلی ذینفعان می توانند به ایجاد ثبات مالی و بهبود اخلاق سهیم باشند.

    کلیدواژگان: اخلاق، ثبات مالی، حکمرانی
  • سمیرا عباسی اخگری، فخرالسادات نصیری ولیک بنی* صفحات 172-175
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین سبک رهبری اخلاقی و شفافیت سازمانی با چابکی سازمانی دانشگاه بوعلی سینا انجام شده است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان به حجم777 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 260 نفر انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. داده های تحقیق پس از جمع آوری با استفاده پرسشنامه و بهره گیری از نرم افزار آماری اس پی اس اس و لیزرل با روش معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین سبک رهبری اخلاقی و شفافیت سازمانی با چابکی سازمانی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین علاوه بر رابطه بین متغیرها، سبک رهبری اخلاقی و مولفه های آن پیش بینی کننده شفافیت سازمانی و چابکی سازمانی و مولفه های آنها است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت مدیران با برخورداری از ویژگی های مطلوب سبک رهبری اخلاقی می توانند بطور ویژه و موثر، موجب افزایش شفافیت سازمانی و ارتقای چابکی سازمانی گردند.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، شفافیت سازمانی، چابکی سازمانی و دانشگاه بوعلی سینا
  • فرهاد شفیع پور مطلق*، محمد آتشک، زهرا بابایی صفحات 176-179
    زمینه

    آموزش الکترونیکی، علی رغم گسترش و فواید فراوان، منجر به ایجاد شکاف دیجیتالی و به تبع آن، بی عدالتی آموزشی شده است از اینرو هدف تحقیق حاضر، ساخت ابزار و سنجش بی عدالتی در آموزش الکترونیکی است.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است که جامعه آماری تحقیق مشتمل بر کلیه دانشجویان واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی است و شیوه نمونه گیری، طبقه ای متناسب با حجم بوده که بر اساس فرمول کوکران تعداد 302 نفر  به طور تصادفی برای تحقیق انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته ابعاد و مولفه های بی عدالتی در آموزش الکترونیکی است که از روایی محتوایی برخوردار بوده و ضریب اعتبار آن بر اساس آلفای کرونباخ برابر 94/0 بدست آمده است  و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین) و استنباطی (تحلیل عاملی و آزمون t) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد، ابعاد ابزار سنجش بی عدالتی در آموزش الکترونیکی شامل توزیع نامناسب امکانات سخت افزاری، توزیع نامناسب امکانات نرم افزاری، توانایی های ناهمسان دانشجویان، اجرای ضعیف قوانین و مقررات مرتبط با تخلفات علمی و پژوهشی، عدم امکان اجرای مناسب برنامه های آموزشی و درسی الکترونیکی در تمامی دروس و رشته ها و عدم امکان ارزشیابی الکترونیکی مناسب در تمامی دروس و رشته ها است که این ابعاد 82 درصد از درصد واریانس ابزار را تبیین می کند و  میزان بی عدالتی در آموزش الکترونیکی در جامعه مورد مطالعه (57/3)، بیشتر از میانگین نظری (3) است.

    نتیجه گیری

    از طریق توزیع عادلانه امکانات سخت و نرم افزاری، ارتقاء توانایی های دانشجویان، رعایت اخلاق علمی و پژوهشی، توسعه امکان اجرا و ارزشیابی برنامه های آموزشی و درسی در تمامی رشته ها، می توان به گسترش اخلاق در آموزش عالی یاری رساند.

    کلیدواژگان: اخلاق در آموزش عالی، بی عدالتی، آموزش الکترونیکی، سنجش آموزشی
  • مائده شفیع زاده، ابوالفضل فراهانی، فریده اشرف گنجویی*، محمد علی صفا نیا، محسن باقریان فرح آبادی صفحات 180-184
    زمینه

    امروزه بازاریابی به موضوع مورد علاقه از دیدگاه تحقیقات اخلاقی تبدیل شده است، ازین رو پژوهش حاضر با هدف بررسی بازاریابی کمین در لیگ برتر فوتبال جمهوری اسلامی ایران با رویکرد اخلاقی تدوین شده است.

    روش

    تحقیق حاضر از منظر پارادایم از نوع تحقیقات تفسیری، رویکرد کیفی، استراتژی گرندد تیوری و تاکتیک تحلیل محتوای پنهان می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اساتید مدیریت و بازاریابی ورزشی و مدیران تیم های فوتبال لیگ برتر ایران بودند. تعداد 15نفر برای انجام مصاحبه عمیق با بهره گیری از تکنیک های هدفمند و گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک های آماری توصیفی (درصد فراوانی،فرمول شنون) و تکنیک تحلیل محتوای پنهان در قالب استراتژی پدیدارشناسانه (کدگذاری باز و محوری) توسط نرم افزار MAXQDA18 استفاده گردید.

    یافته ها

    بر اساس نتایج در ماتریس شنون، کدمحوری عامل اخلاقی دارای 25 کد اولیه با مجموع فراوانی 68 و در قالب دو مقوله دیدگاه های اخلاقی و دیدگاه های غیرخلاقی در بازاریابی کمین اکتشاف به عمل آمد. نتایج به دست آمده نشان داد که رقابت غیر اخلاقی بین حامیان رسمی و کمینگران، دزدیدن توجه ها و تخریب سایر برندها از مهمترین عوامل موثر بر پیدایش بازاریابی کمین از منظر اخلاقی می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش می تواند برای برنامه ریزی و ارایه راهکارهای مرتبط با ترغیب حمایت کنندگان مالی و اسپانسرشیب ها درارتباط با بازاریابی کمین مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازاریابی کمین، عوامل اخلاقی، رویدادهای ورزشی
|
  • S. Ghasemi Garmi, A. Varvaei Ph.D. *, MJ. Jafari Pages 1-6
    Background

    One of the goals of criminal policymakers in applying criminal responses is to rehabilitate the offender to avoid repeating his crime. Postponement of sentencing is an institution that can achieve their goals in reforming criminals, and has entered into the Iranian penal system under some French law. The main purpose of this article is to explain the institution of deferral in Iranian law from a moral and legal perspective. In terms of purpose, the research is a part-time applied research and in terms of data collection method, it is a library. The collected information has been analyzed analytically and descriptively. Studies show that in some countries, the moral condition is that the accused agrees to the postponement, but in some cases, instead of stating the conditions for issuing the postponement, by providing a rule, the authority determines its compliance with the characteristics of the perpetrator and the crime situation. While the Islamic Penal Code, despite not specifying the consent of the accused, has more accurately enumerated the conditions of the institution to postpone the issuance of the sentence.

    Conclusion

    The purpose of this study is to find an answer to the question of whether the consideration of this moral condition is accepted by the Iranian criminal law system or not in other countries, including Turkey, which has somehow accepted this condition has been successful. Is or not. The results of this study showed that ethics has a special place in the legal system and this has always been accepted.

    Keywords: ethics, Adjournment of sentence, Correction, rehabilitation, Criminal label, Iranian law
  • A. Ghasri, A. Rajabzadeh Estahbanati *, A. Mazlum Rahni Pages 7-13
    Background

    Preparing a formal transaction document is one of the specific duties of notaries public, which requires the use and observance of various substantive and formal conditions. Failure to comply with any of these conditions can lead to the annulment of the document by the court and the responsibility to compensate the clerks. Compensation by the clerks in various articles such as Article 68 of the Registration Law (1310), Article 22 of the Law on Notaries Officially in particular and Articles 328 to 335 of the Civil Code in general. In the meantime, compensation for damages caused by mistakes and forgeries in the preparation of official documents, in addition to legal principles, also has moral principles. In other words, even before the formation of governments, the grounds for compensation are seen in human behavior, and this proves that compensation has a moral basis beyond the legal framework. In this article, according to the descriptive-analytical method, we have dealt with the issue of what are the ethical principles of compensation for damages caused by mistakes and forgeries in the preparation of official documents?

    Conclusion

    The result of the present study is that principles such as good faith, fidelity to the covenant, prohibition of fraud, etc. are considered as moral principles of compensation for mistakes and forgeries in the preparation of official documents. The solution presented here is that if the injured person has been harmed as a result of a mistake in these cases, the compensation solution can be considered from the place of collection right or, in general, collection government rights.

    Keywords: Notary, Ethics, Compensation, Mistake, Forgery, Official document, Compensation insurance
  • R. Khalili, M. Ismaili *, H. Haji Tabar Firoozjaei Pages 14-20
    Background

    Evidence in criminal matters is a line drawing that connects the different stages of criminal proceedings from the moment a crime is discovered to the issuance of a sentence. Gathering evidence and then evaluating and measuring them is far away, and what is considered as a mechanism of reasoning in criminal matters is the search for absolute material truth or reality. Paying attention to this serious matter is in fact due to the importance that moral schools attach to the issue of individual freedom and respect. Therefore, the present study was formed with the aim of examining respect for the freedom of individuals and studying the reason in Imami jurisprudence and Iranian criminal law.

    Conclusion

    A statement of incorrect information, a false report, a forged writing, a false testimony, or an inaccurate or deviant expert statement may mislead the judge and result in an innocent conviction. The emphasis of moral schools on the need to adhere to citizenship rights and respect for the freedoms of individuals at all stages of the trial doubles the need and importance of addressing the issue of reason. In criminal proceedings, what embodies criminal justice is the active presence of the judiciary in exploring the evidence and accessing the truth. The principle of freedom of reason must be determined in the light of legal criteria and its limits and validity must be known. And in a general approach, the legal framework of the principle of freedom of reason is limited on the one hand to the boundaries of detailed reason and on the other to the boundaries of the legitimacy of education.

    Keywords: Freedom, Ethics, Citizenship rights, Reasoning, Criminal law
  • SH. Esmaeilzadeh, Q. Ahi Pages 21-28
    Background

    Ethical issues and problems related to the behavior of individuals, in particular prisoners, including disobedient and rude towards the guards, curators and other prisoners, common immorality in friendly relationships and in-prison violence are new problems that it requires resorting to new ideas in the realm of ethics to find solutions for them. This study aimed to investigate the role of pathological personality traits based on Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM–5 (PID-5) in moral disengagement of prisoners of Birjand.

    Method

    This study was a descriptive-correlational study. The statistical society of the study consisted of all prisoners in Birjand that were 4200 prisoners. Among them, 300 prisoners were selected by convenience sampling method. Instruments used in the study were Personality Inventory for DSM-5 (PID-5) and moral disengagement scale. Data were analyzed by Pearson Correlation Coefficient and Multiple regression analysis.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between pathological personality traits and moral disengagement. The highest correlation between disengagement by rationalization and antagonism and the lowest correlation between disengagement by depersonalization with psychoticism were observed. (p<0.01). In addition, it was found that among the pathological personality dimensions, only antagonism and detachment explain the variance of moral disengagement. These two dimensions totally explain 20%, 18% and 26% of the variance of disengagement through dehumanization, diffusion of responsibility and rationalization, respectively.

    Conclusion

    The findings of the study demonstrate the role of pathological personality traits in moral disengagement and suggest that moral disengagement can reduce by modifying these pathological personality traits.

    Keywords: Pathological personality traits, moral disengagement, PID-5
  • F. Mohamadpour*, A. Aflakseir Pages 29-35
    Background

    Adaptation in the university affects all aspects of students' lives and promotes general performance, academic success and physical and mental health. The aim of this study was to determine the role of components of moral identity and emotional malaise in social adjustment in female students living in dormitories.

    Method

    This is a descriptive correlational study. The statistical population was female students of Shiraz University who lived in dormitories in the academic year of 1996-97, from which 243 people were selected by available sampling method. Data were collected using the California Social Adjustment Scale, the Moral Identity Scale, and the Emotional Dysfunction Questionnaire. Data were analyzed in SPSS-19 statistical software using descriptive statistical methods and Pearson correlation test and regression analysis.

    Results

    Social adjustment was correlated with moral identity by 0.32, and its correlation with emotional malaise was -0.43. Both variables and their subscales had a significant relationship with social adjustment at the level of P <0.001. Moral identity also showed 0.17 of the variance of social adjustment in the sample population and emotional malaise explained 0.18 of the variance.

    Conclusion

    The study showed that moral identity and emotional malaise played an important role in social adjustment of female students living in dormitories and significantly predict social adjustment.

    Keywords: Moral identity, Emotional malaise, Social adjustment, Dormitory students
  • H. Majdi Yazdi, MR. Mahboobi, A. Abedi Sarvestani Pages 36-44
    Background

    Attention to environmental literacy and ethics in agriculture has a decisive role in nature conservation and production resources. If farmers do not have environmental literacy, irreparable damage to the environment is expected. The purpose of this study was to evaluate environmental literacy and its relationship with environmental ethics among farmers in Torbat-e-Heydariyeh.

    Method

    This research is a descriptive correlational study. The statistical population consisted of all 3000 farmers in the central part of Torbat-e-Heydariyeh city, 250 of whom were selected using Cochran formula by multistage random sampling. Questionnaire was used for data collection. Data were analyzed by descriptive statistics (frequency, percentage, mean, standard deviation and correlation) and inferential statistics (regression), using SPSS-19 software.

    Results

    The results showed that the knowledge, behavior, attitude and environmental ethics of the respondents were in a desirable condition. There is also a positive and significant relationship between environmental literacy and each of its components, namely knowledge, attitude and behavior and environmental ethics. Also, environmental knowledge about 12%, environmental attitude 21% and environmental behavior 33% have the ability to predict environmental ethics.

    Conclusion

    There is a positive and significant relationship between farmers' environmental literacy and each of its components ie their knowledge, attitude and behavior and environmental ethics, consequently, it is necessary to improve and enhance farmers' environmental ethics by increasing their knowledge level, improving their attitude and enhancing their environmental behavior through education and considering appropriate incentives and incentives.

    Keywords: Environmental Ethics, Environmental literacy, Farmers
  • H. Mirzaei, MM. Shirzadi Ph.D.*, S. Rahpiyma, N. Babadi Akasheh Pages 45-52
    Background

    One of the effective factors on increasing the quality of education of children with special needs is the empathetic behaviors of educators. Accordingly, the present study aimed to investigate the mediating role of psychological gap in the relationship between moral identity and spiritual identity with empathy.

    Method

    The present study is a descriptive-correlational study in which 191 employees were selected from the population of exceptional children education staff in Chaharmahal and Bakhtiari province using random cluster sampling. Research tools included empathy questionnaire, moral identity, spiritual identity and psychological gap. Data analysis was performed by statistical method of structural equation modeling using AMOS software.

    Results

    The results showed that the model of this research is suitable fit. According to the findings, the psychological gap had a mediating role in the relationship between moral identity and spiritual identity with empathy. In this sense, with increasing moral identity and spiritual identity, the psychological gap has decreased and thus empathy has increased.

    Conclusion

    The present research, by presenting a model of empathy, showed that moral identity and spiritual identity through emotional disturbance affect empathic behaviors. Accordingly, it can be achieved by providing the grounds for decreasing the beliefs of non-observance of moral privacy and the orientation of social dominance, led them to behave kindly and sympathetic.

    Keywords: Psychological gap, Empathy, Moral identity, Spiritual identity
  • MF. Mohammadi, S. Ghanbari Pages 53-61
    Background

    Employee participation in the organization and hearing their voices is one of the ways to increase and strengthen the spirit of criticism and teamwork with the aim of increasing productivity in organizations. The purpose of this study is to develop a model of ethical components of participation in the phonetic behavior of employees.

    Method

    The research method is heuristic. The statistical population included all staff of Kermanshah, Hamedan and Kurdistan universities (1585 people). In the qualitative section, 35 employees were interviewed purposefully and based on the principle of theoretical saturation. In the quantitative section, based on Krejcie and Morgan table, 310 people were selected as the sample. The instrument used in the qualitative part of the interview was semi-structured and in the quantitative part was a researcher-made questionnaire. To analyze the data, exploratory factor analysis was used to identify the underlying factors of employee participation in phonetic behavior, then confirmatory factor analysis was used to determine the power of the factor model.

    Results

    The results of the qualitative section were categorized into 38 sub-themes and 10 main themes. Based on heuristic factor analysis of sub-themes, in the form of 7 underlying factors of professional capability and ability, fair evaluation criteria, ethical leadership style, sustainable organizational justice, work conscience, ethical atmosphere supporting participation and individual beliefs were identified. In the confirmatory part, the model of the relationship between factors and phonetic behavior had a good fit, which indicates the appropriateness of factors in the development of phonetic behavior.

    Conclusion

    The development of voice and the use of its benefits requires the strengthening of ethical components and encouraging employees to participate in the organization and the application of ethical components in voice and express their views.

    Keywords: Employees' phonetic behavior, Ethical components, Organizational participation
  • A. Pourmahdi Kandeh, M. Fezi Zangir Pages 62-71
    Background

    The present study was conducted to identify the extra-organizational factors affecting research ethics in order to commercialize academic research in the Islamic Azad University of Ardabil province.

    Method

    The method of the present study was survey, descriptive and correlational. The statistical population includes all professors of the Islamic Azad University of Ardabil, 537 people and the number of statistical samples is 172 people, which has been obtained by stratified sampling method and using Cochran's formula. A structured questionnaire was used to collect data. Among the statistical methods used in the present study are structural equation modeling, exploratory factor analysis and one-sample t-test.

    Results

    The rate of application and attention to the promotion of research ethics in order to commercialize academic research is lower than the theoretical average. In the question, the importance of promoting research ethics in the direction of commercialization, the overall average of items in the desired situation is 3.44. In the question, the contribution of each of the components of research ethics promotion in order to commercialize the research of Islamic Azad University, it weighs 0.41.

    Conclusion

    The results showed that the extra-organizational components affecting research ethics in order to commercialize academic research are lower than average and are significantly different from the desired situation. The results of this research can be used in the policy of commercialization of academic research in higher education programs.

    Keywords: Promotion of research ethics, Commercialization of research, Environmental factors
  • S. Habibi, M. Salimi Ph.D.*, SH. Hossaini Pages 72-80
    Background

    The purpose of this study was to present a paradigm model of institutionalization of professional ethics in faculty members of physical education and sports sciences.

    Method

    The present study was conducted by a qualitative method using a systematic approach of grounded theory (GT). The statistical population consisted of academic professors and experts in professional ethics; and sampling was performed by convenience and Snowball method. The validity of interviews was determined by a method by Lincoln & Guba as well as using the reliability of test-retest between codes at two time intervals.

    Results

    The identified concepts were classified into the following six main categories and a paradigm model of research was created according to their association: 1) Causal conditions (personality, personal, scientific (knowledge) and ethical factors), 2) Central category (institutionalization of professional ethics), 3) Strategies (qualification of promotion, monitoring and evaluation, and attraction process), 4) Contextual factors (effective communication; motivational features; specialization; and fair evaluation), 5) Intervening factors (political, cultural and economic factors), 6) Consequences (building trust and gaining the respect; extension of ethics; optimal performance; and creation of a positive competition culture).

    Conclusion

    The attention to the above subjects and their implementation can lead to positive consequences, including the faculty members' optimal performance, extension of ethics at sports science universities, building mutual trust between students and professors, and finally creation of a competition culture in a positive, ethical atmosphere.

    Keywords: Paradigm, Professional ethics, Institutionalization, Physical education, Higher education
  • A. Feili, S. Alipour, M.Sabet, A. Sabet Pages 81-89
    Background

    Ethics has been considered as an effective factor in resolving environmental crises and the way to prevent environmental degradation is to revive moral values. Therefore, public awareness of the value and importance of the environment is essential for the development of environmental ethics.

    Method

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of information and data collection. The statistical population of the study was 245 petrochemical employees of Marvdasht city. The sample size was determined based on Cochran's formula of 150 people. The data collection tool is a standard questionnaire. The scoring of the questionnaire was 5-point Likert. Data were analyzed using structural equation modeling (SEM) with partial least squares method and Smart PLS 2 software.

    Results

    The results of structural equation modeling showed that knowledge, attitude, behavior and acceptance of environmental responsibility have a positive and significant relationship with the development of environmental ethics. Among these, acceptance of environmental responsibility with path coefficient of 0.816 and significance coefficient of 27.507 has the highest relationship and environmental knowledge with path coefficient of 0.233 and significance coefficient of 2.168 has the least relation with the development of environmental ethics.

    Conclusion

    According to the research findings, if environmental knowledge, attitude and behavior are strengthened in people, they will feel more responsible for the environment around them and try to solve environmental crises, thus environmental ethics develops in society.

    Keywords: Environmental ethics, Knowledge, Behavior, Responsibility, Attitude
  • G. Talebnia, H. Rajabdoori, A. Khanizolan Pages 90-96
    Background

    The presence of ethical managers can have far-reaching effects on the organization. The purpose of this study is to investigate the relationship between ethical leadership and self-efficacy, respect and the relationship between managers and employees in managers and industrial accountants of Hormozgan province. Ethical leadership is the expression of appropriate behavior in personal actions and interpersonal relationships, and the spread of such behaviors through reciprocal communication, encouragement, and decision-making. Self-efficacy also refers to a person's belief in their ability to succeed. Respect is also defined as something that reflects an individual's judgment of his or her position in the group. The relationship between managers and employees also reflects the quality of their relationship.

    Method

    This research is applied and its population consists of all managers and industrial accountants of Hormozgan province. Also, the period of study is around 2017. The selected sample consists of 106 people who were selected using available sampling. A questionnaire was used to examine the research variables. Linear regression was used to test the research hypotheses after examining the normality of the data.

    Results

    The findings of the research hypothesis test show that there is a positive and significant relationship between ethical leadership and self-efficacy, respect and the relationship between managers and employees.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be claimed that with increasing the level of ethical leadership, self-efficacy, respect and quality of the relationship between managers and employees will increase. As a result, it is suggested that special attention be paid to ethical leadership to increase the level of self-efficacy, respect and relationship between managers and employees, which is an important category in organizational efficiency

    Keywords: Ethical leadership, self-efficacy, Respect, Relationship between managers, employees
  • P. Mohammadi Gheshlagh Pages 97-103
    Background

    Paying attention to ethics in the field of education ensures the health of the teaching-learning process. Therefore, the present study was formed with the aim of designing and compiling a model of professional ethics in Sampad schools.

    Method

    The present study is a qualitative research and was conducted by grounded theory method. The statistical population included all principals and teachers of Sampad schools in West Azerbaijan province who had at least 5 years of service, 10 of whom were selected by snowball sampling. The data collection tool was a semi-structured interview. Finally, the data were analyzed by triple coding method in MAXQDA software.

    Results

    Based on the research findings, 152 initial open source codes, 89 selected codes and 79 final extracted codes were classified into 17 concepts and 6 main categories.

    Conclusion

    In the present study, it was found that professional ethics under the influence of a number of causal conditions such as non-discrimination, teachers' technical knowledge, satisfaction with organizational position, performance and training of managers, inter-organizational communication, non-parallel work, participation in decision making and merit It is formed under the influence of platforms such as environmental health, transparent planning, anti-corruption and involvement of inspection departments. Paying attention to ethics in schools will undoubtedly improve the quality of work life and job performance, reduce destructive behavior and corruption, organizational transparency.

    Keywords: Ethics, Professional ethics, Sampad schools
  • AR. Mohammadi, M. Daraei, Z. Tulabi Pages 104-110
    Background

    Social responsibility is related to the observance of norms, values ​​and norms and ethical principles of society and meeting the goals of the organization. Therefore, the purpose of this study is to extract the variables and indicators of social responsibility in Islamic Azad universities.

    Method

    This research is applied in terms of purpose and qualitative approach. The research community is specialists and experts in the cultural-social and moral fields of the Islamic Azad University. Semi-structured interviews were conducted with 18 of them using purposive sampling method. The data analysis method was Delphi technique in which data were collected in three consecutive rounds. Data analysis was performed using descriptive indices of mean, standard deviation, Kendall agreement and SPSS software.

    Results

    The results of this study were the identification of 9 components and 64 indicators in the field of social responsibility. Components: included scientific and educational responsibility, economic responsibility, public responsibility to the community and local communities, legal responsibility, development responsibility, ethical responsibility, environmental responsibility, organizational responsibility, technology responsibility, all of which were rated above average.

    Conclusion

    Scientific, educational, moral and public responsibility have had more effects on social responsibility than other components.

    Keywords: Ethical value, Social responsibility, Ethical responsibility
  • M. Shaterkhabazi, S. Kian Poor, A. Homaioonfar Pages 111-118
    Background

    One of the most important economic goals of countries is to create the conditions necessary for promoting sustainable and sustainable economic development. The fundamental elimination of corruption, the promotion of economic freedom and the business environment in line with the practical incentives for economic growth and development will only be possible with the ever-growing link of economic ethics. The purpose of this study is to investigate the relationship between moral corruption, business environment and related economic indicators with economic growth and development.

    Method

    The research method is applied and correlational. Macroeconomic indicators are growth rate of fixed capital formation, inflation, corruption, business environment, population growth rate, foreign direct investment and economic growth index and D8 countries are selected as the statistical population for 2000-2017 were selected as the research sample. The data were measured by the World Bank, the Freezer and Heritage Institute, and the International Transparency Institute. Pooled data statistical test was performed using Stata software.

    Results

    The fitting of the research model, which included a major hypothesis, was confirmed. Ethics, business environment, and economic components have a significant relationship with growth and development, and over time, the long-term relationship is confirmed.

    Conclusion

    According to the estimation, all variables are stable, and economic growth has a positive and significant relationship with population growth rate, growth rate of fixed capital formation, foreign investment and business environment and has a negative and significant relationship with moral corruption and inflation.

    Keywords: Economic morality, Economic growth, development, Business environment, Investment
  • S.Saeidi, N. Mohammadi, F. Emami Pages 119-126
    Background

    Considering the problems that sports marketers face with internal brands, attention to ethics in social marketing can be effective in improving consumer buying status. Therefore, the present study aimed to investigate the role of ethics in social marketing in encouraging sports elites to internal brands.

    Method

    This is a descriptive-correlational study. The statistical population consisted of all sport elites. 206 individuals were selected as the sample based on the principles of sample size determination and available method. Ethical questionnaire for social marketing and consumer buying ethics questionnaire was used for data collection. Data were analyzed using Pearson correlation test and path analysis with SPSS and Amos software.

    Results

    The results of Pearson correlation test showed that there is a significant relationship between ethics in social marketing and its dimensions with the induction of sporting elites to buy in-house brands. Sport has a significant positive effect on buying in-house brands that customer orientation (β = 0.858) has a greater impact on persuading sporting elites to buy in-house brands than adhering to ethical principles and values in sales (β = 0.345).

    Conclusion

    Based on the results of ethical principles in social marketing by executives of sports brand businesses can have an impact on shaping behavior and encouraging purchase of consumers and sport elites

    Keywords: Sports marketing, Ethics in social marketing, Motivating consumers to buy, Domestic brands
  • MS. Ghorbanian Gazafroudi, B. Kheiri *, H. EsmailpourPh.D., M. Aligholi Pages 127-132
    Background

    Conscious consumption is one of the models that can be designed to achieve moral consumption in society. The purpose of this study is to identify the behavioral dimensions of conscious consumption as a model appropriate to moral consumption in society.

    Method

    The present study is based on the tradition of qualitative research and method theory. The research population is university professors and researchers in the field of consumer behavior, from which 22 people were selected by purposive sampling. In-depth interview tools were used to collect information and the interviews continued until theoretical saturation was reached. Open, selective and axial coding methods were used to analyze the data.

    Results

    The research findings show the behavioral dimensions of conscious consumption including compliance of individual behavior with values ​​and ethical principles, avoidance of dramatic consumption behavior, moderation in consumption, avoidance of harmful consumption, avoidance of repetitive consumption behavior, avoidance of consumption behavior Acquisition is to match shopping behavior with the family's financial capacity, to avoid eye-to-eye purchases, to focus on essential purchases, to consume environmentally friendly products, and to dispose of goods responsibly.

    Conclusion

    The present study has identified the behavioral dimensions of conscious consumption as an approach consistent with ethical consumption in society. The results of the research can be considered by researchers, companies, governments and public policy organizations to identify, plan and provide solutions related to encouraging consumers to consume consciously.

    Keywords: Mindful Behavior, Mindful Consumption, Ethical Consumption
  • A. Mohammadi, H. Vazifehdoost, K. Hamdi, F. Hosseinzadeh Lotfi Pages 133-139
    Background

    Social media is an integral part of modern society that has become a huge industry for companies to reach loyal customers. The purpose of this study is to investigate the effect of social networks on ethical brand-customer relationships and to provide a model in this regard.

    Method

    The research method used is a combined research method. In the qualitative part, the Delphi method was used. The statistical population was elites and university professors and experts in the field of marketing and consumer behavior, from which 10 people were selected as a sample by purposive sampling. In the quantitative part it was a descriptive-correlation method. The statistical population of the study was social network users, marketing professionals and business managers active in the online environment in Tehran, of which 384 people were selected by random sampling. The analysis tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed using structural equation technique and Smart PLS software.

    Results

    The results of this study show that the empirical and functional benefits of social networks have a significant effect on brand-customer ethical relationships. Also, social networks mediate the online brand experience on the ethical brand-customer relationship has a positive and significant effect.

    Conclusion

    The dimensions of social networks (empirical interests, functional interests) play an important role in determining the ethical brand-customer relationship and also the ethical brand-customer relationship on its own dimensions (love, commitment, dependence, responsibility). And trust) has an effective and important impact. Customers and brands behave differently under different circumstances and their motivations are different. Therefore, various factors may intervene from the moment a person receives information online through social networks to the end.

    Keywords: Social networks, Online brand experience, Brand-customer ethical relationships
  • R. Pasandideh*, H. Johari Pages 140-145
    Background

    Product and service providers cite knowledge management and communication as key competitive factors in the global economy and consider them for successful market presence. The purpose of this study is to analyze the relationship between knowledge management and ethics with customer loyalty in selected banks.

    Method

    This research was applied and descriptive and correlation methods were used. The statistical population included regular customers of Mellat, Melli, Pasargad and Tejarat Bank branches in Tehran, from which 1000 people were selected as a sample by the available method. The research tool was a questionnaire. The analysis method used in this research is the SEM structural equation model. To analyze the relationship between variables, after collecting data through a questionnaire, AMOS 22 statistical software was used and SPSS 22 software was used to analyze the questionnaire.

    Results

    According to the research findings, knowledge management and ethics are related to customer loyalty and according to model fit tests, all four banks have a relatively good fit model.

    Conclusion

    The results show that the categories of knowledge management and management ethics have an important role in creating loyal customers.

    Keywords: Ethics, Customer knowledge management, Customer loyalty
  • SF. Moghimi, SM. Shabgoo Monsef, K. Shahrudi ., N. Delafrooz Pages 146-154
    Background

    Ethics in branding uses a win-win approach that can lead to increased services, brand development and reduced costs. This is more important in Islamic culture. Therefore, the purpose of this study is to identify the factors affecting ethical-Islamic branding to enter international markets in small and medium businesses in the food industry.

    Method

    The research method was performed sequentially in two parts: qualitative and quantitative. The necessary information was collected through in-depth semi-structured interviews. Qualitative data were analyzed by open and centralized coding method. In a quantitative stage, a sample of 364 people from the community of managers and marketing experts of small and medium business in the country's food industry was selected by cluster sampling. The tool was a researcher-made questionnaire and confirmatory factor analysis, structural equations and SPSS22 and Amos22 software were used to analyze the quantitative data.

    Results

    The analysis of qualitative data showed that there are three main components and fifteen sub-components and fifty-one indicators of ethical-Islamic branding. Also, the factors affecting ethical-Islamic branding were classified into 6 components and twenty-one sub-components. The results of quantitative analysis showed that the research model is approved in terms of significance and fit indicators.

    Conclusion

    The most important factors affecting ethical-Islamic branding are the system of moral values ​​and lifestyle, self-concept, scope of application, the amount of demand, idea (mental image). Based on this research, the system of moral values And lifestyle are the most effective factors in ethical-Islamic branding

    Keywords: Ethical-Islamic branding, International markets, Small businesses
  • N. Raufimaram, G. Amirnejad, F. Makoundi, V. Chenari Pages 155-165
    Background

    As a requirement in recent decades, sustainable development strategies should be considered in the formulation of ethical responsibility strategies. Therefore, the purpose of this study is to design a model of ethics and social responsibility with a sustainable development approach.

    Method

    The present study is an applied study in terms of method. In the qualitative stage, which was formed with the data approach of the foundation, the statistical community includes academic experts and managers who are familiar with the components of ethics and social responsibility. Forty of them were purposefully selected and snowballs were selected as a sample. The data collection tool was interview. Data analysis method was three methods of coding. In a small stage, the statistical population includes all employees of the Ports and Maritime Organization. 166 people were selected by stratified random sampling from all employees. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Structural model of path analysis with SPSS and SMART PLS software was used to analyze the data.

    Results

    In the qualitative section, out of 155 concepts, 24 pivotal codes were identified and a model including causal conditions, contextual conditions, interveners, strategies and consequences was obtained. The results in the quantitative part also showed that the interventionists have a negative and significant effect on strategies (β = -0.227, t = 56.5). Also, causal conditions have a positive and significant effect on strategies (β = 0.61, t = 13.36). Also, the background conditions have a positive and significant effect on strategies (β = 0.65, t = 11.58). Strategies also have a positive and significant effect on outcomes (β = 0.98, t = 354.31, p = 0.00).

    Conclusion

    Ethics and ethical approaches are an integral part of modern management systems. It makes no difference today whether we are talking about service organizations or manufacturing. In all cases, it is expected that the managers of organizations move towards sustainable development with an ethical view and adopting win-win approaches to society.

    Keywords: Organizational ethics, Social responsibility, Sustainable development, Ports, maritime organization
  • A. Pakdin*, A.Saeedi Pages 166-171
    Background

    Good and ethical governance has been proposed as one of the drivers of economic growth and development in the monetary system of countries and has attracted the opinion of policymakers in the banking system in order to improve productivity and financial stability. The present article, while classifying ethics, examines its function in the relationship between governance and financial stability of banks. In other words, Islamic and conventional banks were considered as the environment of ethics based on Sharia and conventional ethics, respectively.

    Method

    The research method was quantitative-descriptive-correlation. The statistical population of the present study consists of banks in countries that, in addition to conventional banking, also provide Islamic banking services to customers. The research sample included banks from the United Arab Emirates, Malaysia, Qatar, Bahrain and Indonesia, and Iran was added to the research environment due to special conditions in the monetary system. The sampling method was stratified random. By referring to documents, records and library studies, data were collected and the results were analyzed by performing regression statistical test.

    Results

    The results show that in banks where Sharia-based ethics prevail, political stability and government effectiveness have a significant relationship with financial stability. Also, in banks where conventional ethics prevail, the rule of law and the control of corruption have a significant relationship with financial stability.

    Conclusion

    Increasing the quality of public services, reducing bureaucracy, eliminating the direction of financial resources through political pressures and controlling sectarian differences will help the financial stability of Islamic banks and strengthen Sharia-based ethics. Conventional banks can also contribute to financial stability and improve ethics by focusing on stakeholder self-control.

    Keywords: Ethics, Financial stability, Governance
  • S. Abbasi Akhgari, F. Nasiri Valik Bani Pages 172-175
    Background

    The present study aimed to investigate the relationship between ethical leadership style and organizational transparency with organizational agility of Bu Ali Sina University.

    Method

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population included all employees with a volume of 777 people who were selected using stratified random sampling method 260 people. A questionnaire was used to collect data. The research data were collected using a questionnaire and SPSS and LISREL statistical software using structural equation method.

    Results

    The results showed that there is a significant relationship between ethical leadership style and organizational transparency with organizational agility. In addition to the relationship between variables, ethical leadership style and its components predict organizational transparency and organizational agility and their components.

    Conclusion

    In general, it can be said that managers with the desired characteristics of ethical leadership style can specifically and effectively increase organizational transparency and promote organizational agility.

    Keywords: Ethical leadership, Organizational transparency, Organizational agility
  • F. Shafiepour Motlagh, M. Atashak, Z. Arabi Pages 176-179
    Background

    E-learning, despite its great development and benefits, has led to the digital divide and, consequently, educational injustice. Therefore, the purpose of this study is to build tools and measure injustice in e-learning.

    Method

    The research method is descriptive survey that the statistical population of the study includes all students of the electronic unit of Islamic Azad University and the sampling method is a class proportional to the volume that based on Cochran's formula 302 people were randomly selected for research. The research instrument is a researcher-made questionnaire on the dimensions and components of injustice in e-learning, which has content validity and its validity coefficient based on Cronbach's alpha is 0.94 and for data analysis from descriptive statistics (average) and inferential (factor analysis and t-test) were used.

    Results

    The research findings showed that the dimensions of injustice measurement tools in e-learning include improper distribution of hardware facilities, improper distribution of software facilities, unequal abilities of students, poor implementation of laws and regulations related to scientific and research violations. The impossibility of proper implementation of e-learning programs in all courses and disciplines and the impossibility of proper electronic evaluation in all courses and disciplines, which explains 82% of the variance of the tool and the amount of Justice in e-learning in the study population (3.57) is higher than the theoretical average (3).

    Conclusion

    Through the equitable distribution of hardware and software, enhancing students' abilities, adhering to scientific and research ethics, developing the ability to implement and evaluating curricula across all disciplines, we can help develop the ethics of higher education.

    Keywords: Ethics in higher education, Injustice, Electronic learning, Educational measuring
  • M. Shafizadeh*, A. Farahani, FA. Ganjoei, M. Safania, M. Bagherian Farahabadi Pages 180-184
    Background

    Nowadays, marketing has become a topic of interest from the perspective of ethical research, so the present study has been compiled with the aim of investigating ambush marketing in the Premier League of the Islamic Republic of Iran with an ethical approach.

    Method

    The present research is a paradigm of interpretive research, qualitative approach, grounded theory strategy and hidden content analysis tactics. The statistical population of the study included all professors of sports management and marketing and managers of Iranian Premier League football teams. Fifteen people were selected for in-depth interviews using targeted techniques and snowballs as a sample. To analyze the data, descriptive statistical techniques (frequency percentage, listening formula) and hidden content analysis technique in the form of phenomenological strategy (open and axial coding) by MAXQDA18 software were used.

    Results

    Based on the results in Shannon matrix, the ethical factor cod axis with 25 initial codes with a total frequency of 68 was explored in the form of two categories of ethical views and immoral views in ambush marketing. The results showed that unethical competition between official supporters and informers, stealing attention and destroying other brands are the most important factors affecting the emergence of ambush marketing from an ethical perspective.

    Conclusion

    The results of the research can be considered for planning and providing solutions related to persuading sponsors and sponsorships in connection with ambush marketing.

    Keywords: Ambush marketing, Ethical factors, Sporting events